Se, Så og Smag
- Et nordisk-baltisk projekt for færøske børn

I 2024 samarbejder Nordens Hus på Færøerne med Nordisk Genressourcecenter (Nordgen), Nordisk Ministerråds kontor i Litauen og Botanisk Have i Reykjavik om Se, Så og Smag. Et projekt, hvor institutioner og skoler får tilsendt undervisningsmateriale om planter og biodiversitet samt rigeligt med frø og inspiration til selv at plante korn og grøntsager.

Landbrug er i dag, mere end nogensinde før, distanceret fra vores børns hverdag. Få bor tæt på en gård, og endnu færre hjælper med såning eller høst af afgrøder, der bliver til mad på vores tallerkener. Ikke underligt, at det er svært for børn, eller nogen, at forbinde det skårne brød i supermarkedet eller de revne gulerødder på frokostbuffeten med noget, der oprindeligt kommer fra et frø i jorden.

I december 2023 sendte Nordens Hus information ud til alle børnehaver og skoler på Færøerne og opfordrede dem til at deltage i projektet. Tilmeldingen lukkede før fristen på grund af den store interesse, det vakte. I dag deltager 21 institutioner og skoler fra hele Færøerne.

Udover den undervisning, som lærerne i skolerne og børnehaverne selv forestår, tilbyder projektet også to offentlige demonstrationssteder, der er tilgængelige for alle, der ønsker at vide mere om projektet og se forskellige korn og grøntsager spire.

De offentlige demonstrationssteder er udenfor Nordens Hus i Tórshavn og drivhuset i Sandavágur på øen Vágur. Alle er velkomne i åbningstiden.

Unikt for det færøske projekt er, at begge offentlige demonstrationssteder har eksperimenteret med Tampar og Sigur – to typer byg fra øen Koltur, der hører hjemme på Færøerne. Andre typer korn og grøntsager er også plantet fra frø sendt til os af Nordgen, som administrerer den arktiske frøbank på Svalbard.

Formål
Med befolkningsvækst, tab af biodiversitet, klimaændringer, den nylige epidemi og andre samfunds- eller geopolitiske udfordringer vil spørgsmålet om fødevaresikkerhed blive stadig vigtigere. Dette er enorme globale problemer, der berører os alle. Alligevel skal vores børn fortsætte vores generations bestræbelser på at tage vare på planeten på en måde, så den fortsat kan forsyne os med planter. Planter, som hele menneskeheden er afhængig af til føde, ly, energi, dyrefoder og medicin.

At forstå, hvordan et frø bliver til en plante, og hvad det har brug for for at vokse, er derfor essentiel viden for alle, ikke mindst børn.

Med dette i tankerne har NordGen skabt undervisningspakker målrettet grundskoler og børnehaver for at inspirere børn til at lære mere om mad og havearbejde ved at sætte hænderne i jorden – og i fuld alvor håber vi, at dette vil være en sjov og inspirerende måde at deltage og lære på.

Følg projektet på Instagram @seesowtaste.  

 

Til toppen